Akadálymentes változat
Vissza a főoldalraPest megyei kistelepülések könyvtárai

Alpha Segítő Kéz Állatkórházi Alapítvány

soskut.lap.hu

Pályázatok és ami mögöttük van!


Tisztelt Sóskútiak!

 

Biztos vagyok benne, hogy a lakosság széles körét is érdekli, hogy mostanában (július végén, augusztus elején) írták és írják ki a Magyar Falu program azon pályázatainak nyár végi ütemét, amelyeken Pest megyei települések is indulhatnak.

Közte pl. az útépítés, járdaépítés támogatásáról szóló pályázatokat is.  Ezzel kapcsolatban szeretnék néhány információt megosztani Önökkel annak érdekében, hogy tisztábban lássanak ebben a kérdésben. Lássák azt is, hogy az „apróbetűs” részek, hogyan befolyásolják Sóskút esélyeit, lehetőségeit. 

 

A pályázatok benyújtására nyitott idő út esetében 2019. augusztus 12. – szeptember 2., járda esetében augusztus 12.-szeptember 2., vagyis leghamarabb jövő hétfőn lehet pályázni!

 

A támogatást utak esetében a következő célokra lehet igényelni:

-          utak burkolatának felújítása, kiépítése ideértve a sima murvaszórást is

-          kerékpárút építése

-          hidak felújítása

 

Egy pályázatra elnyerhető összeg maximum 30 millió Ft, minimum nincs. Azaz a pályázat elbírálója határozza meg, hogy 0 Ft – 30.000.000 Ft között mennyi támogatást nyújt. 

 

A keretösszeg az egész országra 8 milliárd forint. Az országban 2.500-nál több olyan település van, amely 5.000 lakos alatti.

 

A döntést megalapozó főbb értékelési szempontok:

-          Iparűzési adóerő-képesség. Ezen a listán Sóskút nagyon előkelő helyen szerepel, mert nálunk magasabb, mint 100.000 Ft/fő.  (A korábbi gyakorlat az volt, hogy a támogatásokat döntően 35.000 Ft/fő érték alatt adták, de volt már olyan is, amikor 25.000 Ft/fő mértékkel bíró önkormányzatok nyertek csak. )

-          Kedvezményezett települési besorolás (105/2015.(IV.23.) Korm. r.)

Sóskút nem szerepel a kedvezményezett települések között, mert ebben a besorolásban csak a több mutatószám alapján elmaradottnak minősített települések vannak. Az országban 1231 elmaradott és 395 átmenetileg elmaradott település van. Sóskút ezeknél jóval fejlettebb. A több mint 3.200 településből, nagyjából a „Top 200”-ban vagyunk.

-          Kedvezményezett járások besorolása (290/2014.(XI.26.) Korm. r. )

Az Érdi járás az ország 26. legfejlettebb járása. Csak a Budakeszi (Budaörssel), a Dunakeszi és a Szentendrei Járás fejlettebb, valamint 22 budapesti kerület (még Soroksár is mögöttünk van!). Ha Budapestet ebből kivonjuk, akkor az Érdi Járás az ország 4. legfejlettebb járása!

Kedvezményezett járás 118 van, így az Érdi Járás értelemszerűen nincs köztük.

 

A járdaépítés esetén az anyagköltségre lehet pályázni és legfeljebb 5 millió Ft-ot nyerni. A benyújtási határidő kicsit rövidebb, augusztus 30. A bírálati szempontok részben az utakkal kapcsolatban fent írtakkal azonosak, de ezeken túl még azt is vizsgálják, hogy a korábbi fejlesztésekhez hogyan illeszkedik az adott járdaépítés. Figyelemmel lesznek a fenntarthatósági szempontokra is. Továbbá a pályázat kiemelten támogatandó, ha a lakosság társadalmi munkával járul hozzá a járdaépítéshez.  

 

Természetesen a pályázaton indulni kell. A Képviselő-testületnek a munkaterv szerinti augusztus 26.-ai ülésen kell döntést hoznia erről. Sóskút 5.000 lakos alatti falu, így jogosult pályázni a legfeljebb 30 millió Ft (illetve 5 millió Ft) támogatásra. De nem vagyunk kedvezményezett település, nem vagyunk kedvezményezett járásban és 100.000 Ft/főnél magasabb az iparűzési adóerő-képességünk. Nos, lehet kalkulálni a támogatási esélyeket!

 

Bár könnyű kijelenteni, de a közhiedelemmel ellentétben nem azon múlik egy-egy pályázat sikere, sorsa, hogy Sóskút önkormányzata, vezetősége, az önkormányzat hivatala akar-e pályázni! Hanem azon, hogy a részletes pályázati kiírás feltételeinek megfelelünk-e? Vagy, ha elvileg megfelelünk, mekkora a nyerési esély?


                                                                               Dr. Újházi Miklós jegyző